Watertappunt

Er is een nieuwe trend gaande in Nederland. In steden en dorpen gaan steeds meer stemmen op om de dorpspomp weer in werking te zetten. De dorpspomp moet je dan niet al te letterlijk nemen, er wordt gesproken over dorpspompen in de vorm van een watertappunt.

Watertappunten kennen we natuurlijk al langer. Zo worden ze gebruikt om op campings de caravans en de campers van water te voorzien. Ook in de havens hebben booteigenaren veelal de beschikking over een watertappunt om hun drinkwatertanks weer bij te vullen met kraanwater.

De watertappunten die de laatste tijd in de pers staan hebben echter een ander doel: je kunt er je drinkfles of bidon mee vullen. Hierdoor hoef je geen flessenwater te kopen en wordt schijnbaar het milieu minder belast. Ook zouden de kosten van het kraanwater vele malen lager zijn dan het flessenwater.

De openbare watertappunten in Nederland worden aangelegd door de drinkwaterbedrijven. Vaak doen ze dit samen met een andere organisatie zoals Join The Pipe. Deze laatste zorgt er dan voor dat er ook een watertappunt wordt aangelegd in bijvoorbeel Africa of Bangladesh.

Wil je zien waar de watertappunten staan, dan kun je kijken op: Kraanwatertappunten.nl. Deze site houdt een overzicht bij van openbare watertappunten. Ook Join the Pipe heeft een eigen website met onder andere een overzicht van lopende projecten. De watertappunten hebben ook hun eigen startpagina.