Paraskevidekatriafobie

Zonder het door te hebben is het vandaag alweer vrijdag de 13e. Via Twitter werd ik er door Ralph op gewezen dat er een mooi woord dat past bij deze dag: paraskevidekatriafobie.

Hier komt de betekenis van het woord, volgens diverse bronnen:

Fobie Vrijdag de 13e
Een uitgesproken angstsyndroom voor zo’n vrijdag heet met een op het Oud- en Nieuwgrieks gebaseerd neologisme paraskevidekatriafobie. Het is volgens therapeuten een specifieke fobie voor een vrijdag de dertiende. Meestal is de angst niet overheersend en er treden doorgaans geen paniekaanvallen op, maar bij een aanzienlijk deel van de bevolking is toch een zekere onrust waar te nemen. Deze angst kan worden gezien als een ondervorm van triskaidekafobie, de pathologische angst voor het getal 13.

Een ander, nog veel zeldzamer woord voor dezelfde angst is friggatriskaidekafobie. Frigga was de Scandinavische godin waar onze ‘vrijdag’ naar genoemd is.
Bron: Wikipedia.org

Op de website van Wikipedia.org zijn nog meer relevante feitjes te vinden over vrijdag de 13e. Op Skepdic.com heb ik de volgende omschrijving gevonden:

Een ziekelijke, irrationele angst van vrijdag de dertiende. Het was therapeut Donald Dossey, die gespecialiseerd is in het behandelen van mensen met irrationele angsten, die de term uitvond. Hij meent dat je genezen bent als je het woord kan uitspreken.
Het bijgeloof over vrijdag de dertiende zou wel eens het meest verspreide bijgeloof kunnen zijn.

Vrijdag kan als ongelukkig worden beschouwd omdat Christus zou zijn gekruisigd op een vrijdag, de executiedag voor de Romeinen. Toch noemen Christenen die dag niet Slechte Vrijdag. Vrijdag was ook Beulendag in Groot-Brittannië (dag waarop mensen werd onthoofd). Sommigen denken zelfs dat vrijdag de dag was waarop God Adam en Eva uit de tuin van Eden gooide.

Is vrijdag de dertiende een voornamelijk ongelukkige dag? Het zou kunnen… als je daarin gelooft. Sommige voorspellingen maken zichzelf waar.

Bron: http://skepdic.com

Op Paginablog.nl vind ik de volgende uitleg over de betekenis van het woord:

Dit woord is afkomstig van het Griekse Παρασκευή –paraskevi- (vrijdag), δέκα –deka- (10) , τρία/τρείς -tria/tris- (3), en φοβία/φόβος -fovia/fovos- (fobie/angst) Paraskevidekatriafobie is een specifieke fobie voor vrijdag de dertiende.
Bron: Paginablog.nl

Nou voor iedereen die er last van heeft: morgen is het weer zaterdag de 14e! Nog een prettige dag verder.