Ostalgie

Via het Twitteraccount NLTaal is het woord Ostalgie aangedragen. Aangezien het al weer twintig jaar geleden is dat de Berlijnse muur werd gesloopt leek het met wel een toepasselijk woord om te publiceren. Hier komen de Google resultaten voor het moeilijke woord: Ostalgie.

Ostalgie is het verlangen naar het dagelijks leven ten tijde van de DDR. Het woord is een samensmelting van de woorden Ost en Nostalgie.

De eerste uitingen van Ostalgie waren de zogenaamde Ostalgie-party’s. Later ging ook de televisie aandacht besteden aan Ostalgie. Zo had in 2003 vrijwel elke grote televisiezender een show over Oost-Duitsland. RTL zond bijvoorbeeld Die DDR Show uit, ZDF de OSTalgie-Show en Sat.1 bracht Meyer & Schulz – Die ultimative Ost-Show. In deze shows wordt het DDR-gevoel herbeleefd met onder andere Trabantjes (automerk), Ampelmännchen (voetgangerslicht), Wartburgs (automerk) en Sandmännchen (poppenserie op televisie). In de bioscopen was in 2003 de film Good bye, Lenin! te zien, waarin een jongeman zijn moeder, die tijdens de ‘Wende’ in coma lag, in de waan laat dat ze nog in de DDR leeft, omwille van haar broze gezondheid.

Critici zijn van mening dat de Ostalgie-shows een te eenzijdig beeld geven van de DDR en dat er te weinig aandacht is voor de schaduwzijden van Oost-Duitsland.

Bron: Wikipedia.org

Op Duitslandweb.nl valt het volgende te lezen:

Ostalgie is het verzamelbegrip voor het terugverlangen naar de DDR. Elders op het Duitslandweb is het wel genoemd “de fascinatie voor Oost-Duitse eierdopjes en alles wat daar tussen in ligt”.

Bron: Duitslandweb.nl

Voor de ostalgische mensen onder ons volgt hier een ostalgisch voorbeeld:

Dit was een reclamespotje van Danny van der Meijden: Het reclame spotje voor mijn eindproject aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, dat (N)Ostalgie heet. Mensen worden uitgenodigd naar mijn Trabant, waar ze een reis kunnen maken. Terug in de tijd, terug naar de DDR om het Ostalgie gevoel te ervaren.