Megalomaan

Vandaag is via mijn werk weer een moeilijk woord aangedragen. Het gaat hier om het woord Megalomaan. Dankzij ET heb ik nu weer een nuttige bijdrage voor de moeilijkewoordjes.com gemeenschap. Hierdoor kan de grootste website van Nederland, nee, nee, nee, de grootste van de wereld. Of nog beter de grootste website van héél het Universum op het gebied van de moeilijkste woorden van Nederland weer een grote stap voorwaarts………..

Megalomanie is in de psychologie de wetenschappelijke naam van grootheidswaan of grootheidswaanzin.

Wie megalomaan is, ziet zichzelf als belangrijker of machtiger dan zijn omgeving of schrijft zichzelf bijzondere talenten toe. Soms is megalomanie een uiting van een sterk gevoel van eigenwaarde, maar de oorzaak kan ook zijn dat iemand zichzelf eigenlijk minderwaardig, onbetekenend of onbelangrijk vindt. In dit geval is de megalomanie een verdedigingsmechanisme van de psyche. De megalomaan sublimeert dan zijn minderwaardigheidscomplex in het tegendeel daarvan.

Vaak kan iemand met grootheidswaan in eerste instantie innemend en charmant zijn en de aandacht van zijn omgeving krijgen, maar later ebt de bewondering weg en maakt plaats voor irritatie.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Megalomanie

RESULTAAT
1me·ga·lo·maan de; m,v -manen iem die door grootheidswaan bezeten is
2me·ga·lo·maan bn lijdend aan grootheidswaan
Bron: http://www.vandale.nl

Megalomaan in de Telegraaf Online

Resultaten 1 – 5 van circa 5 voor megalomaan in telegraaf.nl

Bron: Telegraaf.nl