Ja

Een heerlijk moeilijk woord dat op zoveel zinnen van toepassing is! Het is maar net in welke context het gebruikt word. Ik kan nu wel beginnen met voorbeelden geven, maar voordat we daaraan toe zijn wil ik je vragen na te denken over het moeilijke woord ”ja”.

Zoals je kunt lezen in een andere post, is nee een moeilijk woord. Nee zeggen is lastiger dan ja. Met ja geef je toe aan de vraagt of stelling die je voorgelegd word.

Toch lijkt het me een lastige omschrijving. Vandaar de voorbeelden.                                                                                                     Bijna een casus.

1) Dames hebben het meer dan heren, iemand vraagt je mee uit! Nee kan dat een makkelijk antwoord zijn. Of een moeilijk antwoord. Toch is ” ja ” net zo lastig.  Want wat als je die persoon niet wilt kwetsen, maar toch eigenlijk niet mee wilt? Dan moet je kiezen

2) De ongenuanceerde vorm, TROUWEN. Dat is op zich al een lastig klinkend woord voor mensen aangezien ze er niet aan moeten denken! Toch is het antwoord geven een lastige opgave.
Daarom ligt het moeilijke deel niet in het woord zelf, maar in de achterliggende gedachten die het met zich meebrengt.  Kan ik het me wel veroorloven ” ja ” te zeggen. Dit kan in zoveel gesprekken van toepassing zijn.

Definitie:

ja
[bijwoord]• om aan te geven dat het goed is
vb:wil je koffie? ja graag
• ja knikken [hoofd op en neer bewegen als teken dat het goed is]

• wel ja, gooi alles maar op de grond [ik vind het helemaal niet goed dat je dat doet]

• ja ja, dat weet ik nu wel [als het je ergert]

• op alle
Gevonden op http://www.muiswerk.nl/WRDNBOEK/LTR_J/W1