Hevea

Wordfeud is en zeer populair spelletje dateert meest te vergelijken is met de online variant van Scrabble. Ook ik ben gevallen voor Wordfeud en speel tegen wildvreemde mensen dit leuke woordspelletje.

Op sommige momenten loop ik vast bij het wegleggen van mijn letters. Ik ga dan heel creatief proberen of ik een woord kan maken dat Wordfeud accepteert. Tot mijn stomme verbazing accepteerde Wordfeud het woord HEVEAS. Ik had geen idee wat het betekende, maar was blij dat ik een goed woord heb kunnen wegleggen.

20111103-211146.jpg

Na afloop van het spelletje ben ik op zoek gegaan naar de betekenis van Heveas. Mijn automatische spellingscontrole stuurde me gelijk in een bepaalde richting: HEVEAS wordt automatische omgezet naar hevea’s. Op zoek naar Hevea.

Al gauw kom ik terecht bij Wikipedia. Die geeft aan dat Hevea een Braziliaanse rubberboom is:

Braziliaanse rubberboom

Taxonomische indeling
Rijk: Plantae
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Malpighiales
Familie: Euphorbiaceae
Geslacht: Hevea

Soort
Hevea brasiliensis
(Willd. ex A.Juss.) Müll.Arg. (1865)

De Braziliaanse rubberboom (Hevea brasiliensis) is een tot 30 meter hoge, rijkvertakte, in droge tijden bladverliezende boom met meestal een slanke kruin. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, langesteeld en drietallig gelobd. De circa 15 cm lange deelblaadjes zijn van boven grasgroen en van onderen blauwgroen door een waslaagje.

De circa 5 mm grote, groenachtige bloemen staan in eindelingse pluimen. De vruchten zijn driehokkige, tot 5 cm grote doosvruchten met één tot 3,5 cm groot zaad per hok. De vruchten springen met een knal open, waarbij de zaden tot wel 15 meter kunnen worden weggeslingerd.

Gebruik
De Braziliaanse rubberboom levert ongeveer 95% van alle natuurlijke rubber. Rubberplantages bestaan al zo lang dat tegenwoordig het hout van de uitgewerkte bomen van belang is voor klein meubelwerk en keukengerei.

Bron: Wikipedia

Het door mij gelegde woord Heveas, is dus gewoon de meervoudsvorm van Hevea. Natuurlijk is Heveas niet juist geschreven en zou het buiten Wordfeud als hevea’s moeten worden geschreven. Zo weer een mysterie opgelost 😉

[warning]Wat zijn bijzondere woorden die jij hebt gelegd bij Wordfeud??[/warning]