Fantoom

Een woord dat ik wel eens in de medische wereld gehoord heb. Maar natuurlijk ook herken vanuit het Engels. In het Engels betekent het: spook. Je schrijft het dan natuurlijk wel met één O. Een bekend voorbeeld is “The Fantom of the Opera”, maar natuurlijk mag Casper, het vriendelijke spookje, niet onvermeld blijven.

De andere betekenissen van fantoom heb ik niet op mijn netvlies staan, dus: even Googleloeren:

Fantoom kan de volgende betekenissen hebben:

  • fantoomgevoel: gevoel in een lichaamsdeel dat er niet (meer) is, met de grote hersenen als bron van het gevoel.
  • model van een lichaamsdeel, bedoeld om mee te oefenen bij genees- of verpleegkundig onderwijs of het voor het testen van medische apparatuur
  • spook

Bron: Wikipedia.org

Natuurlijk. Het fantoomgevoel kan optreden als je been is geamputeerd, maar het toch voelt alsof je jeuk hebt aan je been. Ik wist niet dat het ook een lichaamsdeel was om mee te oefenen. Maar er is meer: Fantoom is ook een Belgische band. Op de website is het volgende geschreven over het begin van Fantoom:

Zomer 2005
Fantoom ziet het levenslicht in het hoofd van geestelijke vader Servaas. Hij schrijft wat songs bij elkaar, krijgt zijn broers en enkele andere bevriende muzikanten warm en trekt met hen de studio in om een demo te maken.
Januari 2006
De eerste demo van Fantoom doet het behoorlijk: Het nummer “Hier Sta Ik” dringt door tot in de eindronde van Eurosong ’06 en het eerste optreden van Fantoom is er één voor meer dan 1.600.000 televisie-kijkers.

………….
Bron: Fantoom.be

Zie hier een video van de band Fantoom: