Epibreren

Epibreren is een Nederlands werkwoord dat rond 1950 bedacht werd door Simon Carmiggelt. De betekenis is het verrichten van niet nader gespecificeerd werk dat heel voornaam lijkt, maar desondanks helemaal niets voorstelt. Degene die het woord gebruikt zegt bijvoorbeeld op een vergadering dat hij e.e.a. gaat epibreren en vertrouwt erop dat mensen dat voor zoete koek slikken. Mocht men onverwacht toch vragen wat het betekent, dan kan men, volgens Jan Kuitenbrouwer in zijn boek Turbotaal, altijd nog zeggen dat iemand hem dat na de vergadering maar moet uitleggen. Mogelijk is het woord ooit bedacht door een ambtenaar, of was Carmiggelt zelf die het woord verzon om even weg te kunnen lopen van saai werk. Anderen zeggen dat Godfried Bomans er de bedenker van is.

Epibreren is tevens de naam van een fictief Waddeneiland, waar De Dichters uit Epibreren hun naam aan ontleend hebben. Zeer waarschijnlijk heeft dit gezelschap de naam weer van Carmiggelt, zij verwijzen op de website, die “Het eiland Epibreren” beschrijft, naar een “wild weekend” dat Carmiggelt en Renate Rubinstein daar in 1953 zouden hebben doorgebracht en om dit te verdoezelen, zou hij het werkwoord epibreren ingevoerd hebben.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Epibreren

Dichters van Epibreren: Wei Epibreren

Dichters van Epibreren: Wei Epibreren

De Dichters uit Epibreren zijn sinds 1994 on-the-road met een unieke mix van poëzie, geluidslandschappen en muziek. Eerder waren ze te ervaren op podia in Nederland, Duitsland, België, Engeland, Portugal, Kroatië, Zuid-Afrika en Zwitserland, bij festivals als De Nachten, Oerol, Lowlands, De Wintertuin, op radio en tv, via internet en in tijdschriften, kranten, boeken en op cd’s. Lees en beluister (eentje) de interviews.

De Dichters uit Epibreren zijn: de multi-instrumentalist en soundscape-creator Jan Klug (Aachen, 1971) op saxofoons, fluiten, pataphoon, boventoonzang en effecten, de dichters Tjitse Hofman (Assen, 1974) en Bart FM Droog (Emmen, 1966). Zij brengen nu al klassieke gedichten met soundscapes, rechtstreeks vanaf hun Waddeneiland Epibreren.

Bron: http://www.epibreren.nl

epi·bre·ren (onov.ww.)
1 [scherts.] niet nader aan te geven werkzaamheden verrichten, waarvan men de indruk wil geven dat ze belangrijk zijn.

Bron: http://www.woordvandedag.nl