Zwilk

Vandaag speel ik Wordfeud tegen carhoog. Tot mijn ongenoegen had ik een aantal lastige letters op mijn plankje liggen. Ondermeer een Z en een W. In de linker bovenhoek had ik nog plaats voor een 5-letterwoord eindigend op een K.

Voorzichtig plaatste ik de Z op het vakje in de linkerbovenhoek: 3x letterwaarde. De W daarnaast leek me wel aardig. Op het plankje had ik ook nog een I en een L. Laten we ZWILK eens proberen.

Tot mijn verbazing werd het woord geaccepteerd: ZWILK bestaat! Eureka!

Maar wat betekent ZWILK eigenlijk??? Tijd om weer even te googeloeren.

ZWILK

Woordsoort: znw.(o.)
Modern lemma: zwilk
— ZWIL(LI)G, ZWELG —, znw. onz., mv. -en. Niet in Mnl. W. Ontleend aan hd. zwillich, zwilch (ohd. zwilih ‘tweedradig’, naar lat. bilex). Het woord is uit het Hd. overgenomen in den vorm zwil(li)g, waarna (volgens ons materiaal na 1646) de g na liquidum is overgegaan in k (zie weijnen, Verg. Klankl. Ned. Dial. 138 [1991]). De bet. 1 en 2) zijn wel te onderscheiden, maar in de aanh. niet altijd duidelijk te scheiden.
↪1. (Stofn.) Tweezijdig geweven grove, linnen gekeperde stof, een soort van tijk (als voeringstof gebruikt); trielje. (Voorwerpsn.) Doek van trielje.
↪2. (Stofn.) Gegomd, gelakt of met een laagje rubber bedekt linnen; tafelzeil, wasdoek; (voorwerpsn.) doek van wasdoek, tafelzeiltje.
↪Afl. Zwilken, van zwilk vervaardigd.

Bron: Inl.nl – Instituut voor Nederlandse Lexicologie

Wat ik mij nu afvraag is: heeft u wel eens eerder van Zwilk gehoord? Ik heb het nog nooit gehoord, laat staan gebruikt.