Vaccineren

De laatste tijd wordt er veel gesproken over vaccinatie. Dit natuurlijk in verband met het H1N1 virus. Het woord wordt zo vaak gebruikt, maar ik kon mij niet meer herinneren wat het woord precies betekende. Het werd dus weer Google-tijd:

Wikipedia wist het volgende te vertellen:

Een inenting, ook wel vaccinatie genoemd, dient ter training van het afweersysteem van een persoon tegen bepaalde infectieziektes. Hierdoor is de gevaccineerde beter bestand tegen de ziekteverwekker waartegen het vaccin beschermt. Tijdens de zwangerschap krijgt een baby veel antistoffen van de moeder mee, die tot ongeveer twee maanden na de geboorte aanwezig blijven bij de baby. Daarna moet de baby zelf afweerstoffen gaan ontwikkelen. Door vaccins tegen ziektes te geven, ontwikkelt het kind antistoffen tegen deze ziektes, zonder dat het de ziekte doormaakt. Dit biedt bescherming tegen ziektes die soms ernstige gevolgen kunnen hebben.

Ook (huis)dieren worden ingeënt, bijvoorbeeld tegen hondsdolheid en niesziekte. Sommige van deze vaccinaties zijn alleen ter bescherming van de dieren, andere (zoals het vaccin tegen hondsdolheid) zorgen ook voor een bescherming van de menselijke bevolking.

Bron: Wikipedia.nl

Op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is ook het één en ander te vinden over vaccinaties. Lees maar:

Vaccineren beschermt volwassenen en kinderen tegen ernstige infectieziekten. Het ministerie van VWS is verantwoordelijk voor het Rijksvaccinatieprogramma.

Als er niet meer zou worden ingeënt, keren ernstige ziekten, die al jaren in Nederland niet of nauwelijks meer voorkomen, onherroepelijk terug.

Bron: MinVWS

Moeilijk woord toevoegen?

De griepprik en het H1N1 virus wordt vaak besproken in de media. Heb je, net als ik, ook moeite met de betekenis van sommige woorden, of wil je uitgezocht hebben wat een bepaald woord betekent? Gebruik dan onderstaand formulier om het woord aan te melden.