Schoolopdracht: Zelf Moeilijke Woordjes Bloggen

Unieke kans

Beste Leraar: Moeilijkewoordjes.nl vindt het leuk als kinderen met taal bezig zijn. Moeilijkewoordjes.nl vindt het ook leuk als kinderen ervaring opdoen met Bloggen. Daarom bieden wij een gratis, unieke kans voor uw leerlingen: Moeilijke Woorden op Jouw School! genaamd.

Simpel van opzet

Het principe is heel simpel. U en uw leerlingen gaan een zoekavontuur op internet tegemoet. Op basis van een vooropgesteld plan.

 • Op basis van een aantal door u geselecteerde informatiebronnen gaan de kinderen op zoek naar moeilijke woorden. Allereerst kunnen ze de informatiebron beoordelen op leesbaarheid/begrijpelijkheid. Watvinden ze van de bron. Per woord dienen ze aan te geven waarom ze het een moeilijk woord vinden, dit leggen ze vast in een (concept) artikel op deze website.
 • Als de kinderen een aantal woorden hebben gevonden, mogen ze op zoek gaan naar de betekenis van het woord. Ook deze zoektocht beschrijven ze en leggen ze vast in het (concept) artikel.
 • De uiteindelijke betekenis(sen) voegen ze ook toe aan het artikel, en de leerlingen geven het artikel vrij voor publicatie.
 • Dit betekent dat U in staat wordt gesteld het artikelt te beoordelen(en eventueel corrigeert) en na goedkeuring ook vrijgeeft voor publicatie.

Leereffecten

 • Samenwerken, computerervaring;
 • Ervaring met internet: zoeken, lezen, beoordelen;
 • Ervaring met Bloggen: het schrijven van een artikel, het wijzigen/toevoegen van een tekst, het beschrijven van het proces, het omschrijven van een woord.

Het lijkt ons, David en René, fantastisch als een leerkracht dit avontuur zou durven aangaan. Wij zorgen voor de website en de benodigde account. De leerkracht moet dit wel kunnen coördineren!

Leuk om te doen!

David heeft zijn oude school ook uitgenodigd. Hier ziet u zijn enthousiasme:

Sta mij toe me eerst even voor te stellen. Mijn naam is David . Oud leerling van de school. Zelf kijk ik met genoegen terug op een leuke tijd. Om zo’n leuk beeld voor de groepen 7 en 8 te waarborgen wil ik u iets nieuws voorstellen.

Toen ik in groep 8 zat kwamen er geregeld oudleerlingen terug om een kijkje te nemen.
Dit heb ik zelf ook eenmaal gedaan, en deze keer wil ik graag iets nieuws proberen. Een activiteit:

In deze drukke tijden is het belangrijk dat je weet hoe je snel en efficiënt kunt zoeken met het internet. De kinderen van de groepen 7 en 8 kunnen al redelijk omgaan met een computer, dit door de computers thuis en spelletjes online.

Om u uit te leggen welke activiteit ik bedoel wil u kennis laten maken met de site. www.moeilijkewoordjes.nl. Op deze site staan woorden uitgelegd met een knipoog. Ik ben auteur voor deze site geworden en post daar iedere dag verschillende woorden. Als u bovenaan de pagina kijkt ziet u het kopje ”moeilijke woordjes op jouw school”. Dit zou ik graag introduceren op uw school. Ik stel het volgende plan voor:

 1.  De leerkracht of ik definieert een aantal bronnen (krant, internet o.i.d.) of onderwerpen (actualiteit, kindersites, o.i.d) waar kinderen uit kunnen kiezen.
 2. Kinderen beoordelen de bronnen en beschrijven wat ze er van vinden (makkelijk te lezen, moeilijke structuur etc…). Deze beoordelingen van bronnen kunnen ook toegevoegd worden aan moeilijkewoordjes.nl, zeker daar waar het gaat om leesbaarheid en begrijpbaarheid van internetbronnen.
 3. Kinderen zoeken een aantal moeilijke woorden op en geven aan waarom ze deze moeilijk vinden (lang, onbekend etc..) en leggen deze voor aan de leerkracht.
 4. Leerkracht geeft een aantal woorden terug welke ze mogen uitzoeken op internet.
 5. Kind maakt een plannetje per woord, hoe ga je dat aanpakken en welke informatiebronnen ga je gebruiken.
 6. Kind legt resultaat vast op moeilijke woordjes. nl als auteur.
 7. Wij/leerkracht publiceren de woorden.
 8. Samen met de leerkracht kunnen we daarna praten over de moeilijke woorden en bespreken van de opgegeven beschrijvingen.

Benodigdheden: Computer, pen en papier, een wat tijd ter voorbereiding.

De oefeningen kunnen in groepjes ( meestal goed voor de teamgeest ) of individueel uitgevoerd worden.

Met vriendelijke groet,

David.

Ziet u wel wat in een soortgelijke opzet? Wilt u deze website inzetten voor een leuk avontuur? Neem dan contact met ons op via deze link.