Laïciseren – Laïciserend centrum

Een, door mij, nog niet eerder gehoord werkwoord is: laïciseren. Het werd aangedragen door Sabine.
Omdat ik het woord nog niet eerder gehoord heb was het ook moeilijk om direct de betekenis te bedenken.

Het lijkt wel op laxeren, maar in combinatie met centrum lijkt me dat niet de juiste richting. Het word dus weer tijd om mijn grote vriend Google er bij te halen.

De eerste zoektocht op laïciserend centrum levert mij een hoop hits op voor Belgische centra. Vaak gaat dit gepaard met het woord vrijzinnig. De volgende vrijzinnige laïciserende centra zijn gevonden:

 • VLC de Geuzetorre – Uit de omschrijving maak ik het volgende op:
  ” In het gebouw van het Vrijzinnig Laïciserend Centrum “De Geuzetorre” (architect Michel De Langhe, °1945, gebouwd 1998 – 1999) vinden verscheidene verenigingen die werkzaam zijn rond het vrijzinnig gedachtegoed onderdak.”
  Als iemand die zich niet bezig houdt met vrijzinnigheid, wordt ik hier niet veel wijzer van m.b.t. laïciseren.
 • Vrijzinning laïciserend centrum Noorderlicht VZW – Een centrum zonder eigen website, maar wel bestempeld als een nuttige instelling. Ook zie ik dat ze zaken organiseren voor kunstenaars. Maar het helpt me wederom niet verder met het begrip laïciseren.

Plots kom ik op een idee. Als ik nou het werkwoord laïciseren intyp en dan zoek in de nieuwsartikelen, dan kan ik wellicht actuele situaties achterhalen waar het werkwoord laïciseren wordt gebruikt. En warempel, het werkt!

Laïciseren wordt dan gebruikt in verband met pedofiele priesters. Met name in combinatie met de twijfel van Aartsbisschop André-Joseph Léonardo of laïciseren wel nuttig is.

Bij het doorlezen van de artikelen wordt mij meer duidelijk. Laïciseren is het terugbrengen van priesters naar leken. Het ontnemen van het priesterschap dus. Een beslissing die, volgens de aartsbisschop, door Rome wordt genomen.

Een blik op het Urban woorden boek levert de volgende twee betekenissen op:

 • laïciseren
  la – ï – ci – se – ren [-` zee-] («Frans) (laïciseerde, h. gelaïciseerd) onttrekken aan het beheer van de geestelijken, de geestelijken door leken vervangen; la – ï – ci – se – ring [-` zee-] de -woord (vrouwelijk) laïciseringen
 • laïciseren
  Aan het beheer van geestelijke onttrekken

Een moeilijk woord is zo weer verklaard. Nu is het mij alleen nog onduidelijk wat een vrijzinnig laïciserend centrum is. Met een beetje logica bedenk ik dat dat een centrum dat los is van een religie en waar vrijzinnigheid gebezigd wordt. Dat verklaart dan ook de connectie met de kunstenaars.

Sabine bedankt voor het aangemelde moeilijke woord.