Homo

Een zeer riskant woord om neer te zetten op een site en die even te beschrijven (het wordt vaak gebruikt als scheldwoord). Desalniettemin wil ik het woord toch even behandelen. We onderscheiden twee takken in dit woord.

  1. Homo – sapiens
  1. Homo – een keuze in sekse (of homoseksueel).

Homo sapiens

We beginnen bij het begin. En dan hebben we over het allereerste begin. De mens, met een net woord Homo Sapiens. Dat is Latijn: verstandige of wijze mens. Een tweevoetige primatensoort ( apensoort ) uit de familie Hominidae.  De hominidae of mensachtigen is een familie van de primaten ( weer die apen ) die de grote mensapen, de mens en enkele uitgestorven vormen omvat.  Hiermee word ook de evolutie van aap naar mens bedoelt. Half aap half mens is dus een uitgestorven vorm. De precieze inhoud van de familie wordt nog veelvoudig ter discussie gesteld. De gibbons ( apen ) en de orang-oetans ( apen ) worden in sommige gevallen als andere familie gezien.

Dan gaan we nu wat dieper in op de feiten. De onderverdeling van de homo familie. De oorsprong van het ontstaan.

Bestand:Hominoid taxonomy 7.png

Hominoidea: Mensapen, superfamilie binnen de apen ( bijvoorbeeld wij ”de mens” )

Hominidae: De onderverdeling van de superfamilie in twee belangrijke takken. De gorilla’s en de orang oetans.

Hylobatidae: Dit zijn de gibbons, 14 soorten in 4 geslachten ( de 4 genera )

Homininae: De onderverdeling van de gorilla’s

Ponginae: De onderverdeling van de orang oetans.

HomininiCrusiaal , de onderverdeling van de mens en de chimpansee.

Gorillini: De tak van gorilla’s. Ook deze hebben weer een onderverdeling.

Homo: Hier staan wij. Helemaal onderaan als mens, maar gelukkig het hoogst in de voedselketen.

Pan: De chimpansees.

Gorilla: Spreekt voor zich.

Weetje: Uit onderzoekt blijkt dat het DNA van Pan en Homo 98 tot 99 % identiek is! Dan houd in dat jouw dna, vrij gelijk is aan dat van een chimp!

Onderzoek naar DNA wijst erop dat de moderne mens ongeveer 200.000 jaar geleden in Afrika is ontstaan als soort. Dit brengt ons naar het volgende punt. Om de populatie in stand te houden moeten er nakomelingen komen. Hier zorgt de mens voor. Het zeer ontwikkelde brein zorgt voor een denkvermogen die de apen niet hebben. Een duidelijke communicatie zorgde ervoor dat er 6,7 miljard mensen op de aarde lopen.

Homo seksueel

Naast al het gebrabbel over apen is er ook een andere interpretatie van ”homo” mogelijk. Als iemand Homo is, betekend dit dat iemand valt op dezelfde sekse. Een man op een man, een vrouw op een vrouw.  Niet iedereen is van mening dat dit zo maar kan. De meningen zijn verdeelt maar daar wil ik verder niet op ingaan. Als iemand er in Nederland voor kiest, kan dat! Een vrij land dat toestaat dat gevoelens voor dezelfde sekse niet verboden word.

De interpretatie van het woord homo is anders in verschillende leeftijdsgroepen! Een kind weet niet wat het inhoud. Een puber kan het gebruikt het wellicht als scheldwoord. Een volwassenen gaat ermee om en accepteert het. Dit gaat allemaal gepaard met de ontwikkeling van de hersenen die plaatsvind tijdens de overgang van puber naar volwassenen.

Quote: Zorg er niet voor wat je bent, zorg voor Wie je bent en wees vooral Jezelf.