Eskimoteren

Eskimoteren is een begrip dat is aangedragen het twitteraccount van Moeilijkewoordjes.nl. (Via Twitter kun je ook moeilijke woordjes aandragen!) Nu is het een woord dat ik wel goed ken. Het heeft te maken met kanovaren en is m.i. een soort koprol met je kano. Je gaat dus echt kopje onder. Maar je begrijpt het al. We gaan eens even googleloeren op internet.

Op de website van KV de Batavier in Nijmegen kom ik bevestiging van mijn verhaal tegen. Naast een uitleg weten zij ook iets te vertellen over de geschiedenis van de eskimorol (ofwel eskimoteren). Als je geïnteresseerd bent in het eskimoteren, kijk dan eens op hun website. HVerschillende technieken worden goed en duidelijk uitgelegd.

Historie
De Inuits eskimoteren al eeuwen. Voor hen is de eskimorol een basistechniek om te kunnen overleven. Een missionaris beschreef in 1765 tien methoden waarmee de Inuits hun boot weer overeind brachten, inclusief volle en halve peddelrollen, rollen met een harpoen als peddel of alleen met de handen. Belangrijk was de observatie dat als de kayakker de peddel eenmaal in posities had gebracht hij een snelle heupbeweging maakte om zichzelf overeind te brengen. De eerste niet-Inuit waarvan we weten dat hij de rol kon was de Oostenrijker, Edi Pawlata, die de techniek zichzelf aanleerde nadat hij stukken van de onderzoekers Nansen en Johansen had gelezen. Een Engelse onderzoeker, Gino Watkins, leerde de rol direct van de Inuits in 1930, helaas keerde hij vlak daarna niet meer terug van een poolexpeditie. Deze eerste Europese rollen bestonden uit het zich uit het water tillen met de peddel zonder veel heupbeweging. Pas rond 1965 werd de heupbeweging herontdekt, en het was dit, samen met het revolutionaire ontwerp van een stijve plastic boot, dat de eskimorol een geaccepteerde wildwatertechniek werd.

Bron: KV de Batavier