Exfoliëren

In reclames voor producten die dienen ter verzorging van het uiterlijk wordt altijd goed duidelijk gemaakt wat de voordelen zijn van het gebruik van de bewuste producten. Zo zijn we graag bereid om crème te gebruiken als die ervoor zorgt dat we ouder worden met zo min mogelijk rimpels. Anno 2011 zijn mannen zelfs niet te beroerd om ’s ochtends een roller onder hun ogen door te halen om te voorkomen dat hun hangende oogleden verraden dat ze het de vorige avond laat hebben gemaakt. Garnier maakt het zichzelf in de televisiereclame voor een nieuw beautyproduct echter niet zo makkelijk. Een kernkwaliteit van het product is dat het exfolieert. Dat het wát?

Als we wat beter naar het woord kijken, wordt duidelijk dat Garnier een buitenlandse campagne wellicht iets te makkelijk letterlijk naar het Nederlands heeft vertaald. In het Engels is een beetje gezichtsscrub namelijk exfoliating. In de Engelstalige landen begrijpt men dan meteen wat er wordt bedoeld, maar hier klinkt exfoliëren bijna een beetje eng.

Er is echter geen reden tot paniek. Op Pureskin.nu wordt uitgelegd wat exfoliëren is:

In het algemeen wordt met exfoliëren een proces bedoeld waarbij dode
huidcellen van het huidoppervlak worden verwijderd.

Het voordeel voor de klanten van Garnier wordt ook meteen duidelijk:

[Door exfoliëren] ziet de huid er meteen frisser uit en het
celvernieuwingsproces wordt gestimuleerd. (….) Er kunnen heel wat huidproblemen
zoals acne, hyperpigmentatie, voortijdige veroudering en littekens mee worden
verbeterd.

Wie denkt dat exfoliëren de zoveelste door de commercie gecreëerde menselijke behoefte is, heeft het mis. Het concept is volgens PureSkin.nu al duizenden jaren oud; de geheimen van Cleopatra op het gebied van exfoliëren staan zelfs beschreven. Vandaag de dag zijn er verschillende soorten exfoliërende producten, zoals producten met hydroxy acids en met zacht schurende middelen. Waar de laatste soort de dode huidcellen los schuurt, lost de eerste soort ‘de lijm’ op waarmee de dode huidcellen aan de huid vastgeplakt zitten. Op Dermalogica.nl wordt wel gesproken van een onderscheid tussen mechanisch en chemisch exfoliëren.

Ondanks dat de tekst op PureSkin.nu onmiskenbaar een commercieel tintje heeft, kan de lezer niet anders dan na het lezen direct aan het exfoliëren willen slaan, want:

Terwijl u dit leest vallen duizenden kleine dode huidcellen van uw lichaam, ongeveer een miljoen per minuut! Regelmatig exfoliëren helpt het lichaam bij dit proces en naarmate we ouder worden is dat vooral van vitaal belang. Bij [tieners] vernieuwt gemiddeld iedere twee weken de bovenste laag van de huid zich. Tegen de tijd dat we 40 zijn is dit proces teruggebracht tot om de 30 tot 40 dagen. Met als resultaat een doffe, grauwe, gevlekte huid. Met regelmatig exfoliëren blijven dode, dofmakende huidcellen aanzienlijk korter op de huid zitten en dat komt een stralende, gladde huid ten goede.

Maar, pas op, waarschuwt de site. Te veel van het goede is niet aan te raden. Mensen die te veel exfoliëren, zijn ‘een beetje exfolieer-gek’. Daar is ons vocabulaire toch mooi met twee woorden verrijkt.