«

»

mrt 01

Tutoyeren

Je hebt het vast wel eens gehoord, iemand die je vroeg niet te Tutoyeren. Als je geen idee had wat het betekent, doe je het nu waarschijnlijk nog steeds fout. Nou ja, fout wil ik niet zeggen. Je spreekt ze nog steeds niet aan op de manier die ze van je verlangen.

Tutoyeren
Uitspraak: tytwaˈjerə(n) (tutoyeerde, heeft getutoyeerd) Werkwoord iemand met ‘je’, ‘jij’ en ‘jou’ aanspreken. Synoniem: jijen en jouen. Antoniem: vousvoyeren
gevonden op http://www.woorden.org/woord/tutoyeren

Tutoyeren

( Van het franse ”tu” – jij en ”toi” – jou ) is iemand aanspreken met je of jij. Men gebruikt dus géém U. Dit gaat over het algemeen gepaard met het aanspreken met de voornaam. Het tegendeel wordt wel ‘vousvoyeren’ genoemd. Tutoyeren wordt door veel mensen als onbeleefd beschouwd als men elkaar niet kent.
Gevonden op
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tutoyeren

Je begint een gesprek met een oudere dus nooit met Je of Jij. Dat kan echt niet, en als het goed is weet je dat ook! Wel kan het zo zijn dat je oudere buurvrouw je vraagt haar met je of jij aan te spreken. In dat geval mag je dus ”tutoyeren”.

Relevante links:

Over de auteur

David Leenders

Met een Neerlandicus als grootvader zit ik wel lekker
met al deze moeilijke woordjes. Hij had altijd goede verhalen
met rare, ongewone woordjes. Dit is het resultaat.

Ook ik heb rare maar bestaande woordjes.
Ik ben beginnend schrijver hier op moeilijkewoordjes.nl

 • Kevin Niesen

  Wel grappig dat een stuk over “moeilijke woorden” als tutoyeren vol met spelfouten zit. Maargoed, k heb er van geleerd. Ik wist niet wat vousvoyeren was…

  • Hoi Kevin,

   Dank je wel voor je comment. Zo zie je maar weer dat de artikelen gescheven worden door mensen die enthousiast zijn over taal, maar niet per sé taalpuristen. (hé weer een moeilijk woord…)

   Leuk om te zien dat je er in ieder geval iets bijgeleerd hebt 😉

   Rene