«

»

feb 04

Textuur

Dames en heren, om een veel gemaakte fout de wereld uit te helpen, vertel ik u nu het verschil tussen textuur en structuur. Als er iets is, waar ik me echt aan kan ergeren: dan zijn het mensen die woorden op de verkeerde manier gebruiken en volledig van overtuigd zijn dat ze het bij rechte eind hebben.

Bij deze: Als iemand aan een schilderij zit en zegt dat het een mooie structuur heeft. Dan zit die persoon fout.
Helaas, maar heeft een mooie textuur. Een mooie structuur zal het ook wel hebben, maar dat kun je niet voelen dat moet je weten….

We gaan door op dit voorbeeld.
Met textuur bedoelen we de manier waarop iets is samengesteld. Daardoor voelt het oppervlakte zo aan en ziet het er zo uit. Textuur wordt dus als synoniem gebruikt voor Structuur.

Dit is echter niet de bedoeling omdat het gewoonweg fout is!
Textuur
1. De waarneembare structuur van een materiaal, bv. bij metselwerk de oneffenheden van de steen en het voegwerk. Texturen en structuren in beton van Cement en Beton. Zie ook bv. schoon beton. 2. De manier waarop een materiaal is opgebouwd, de ruimtelijke indeling, de structuur, het al dan niet chaotische patroon.
Gevonden op http://www.joostdevree.nl

Structuur
Hoe iets in elkaar steekt.
Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/structu

Bouw, opzet, samenstelling
Gevonden op
http://www.woorden-boek.nl/woord/structu

Dus vergeet niet de juiste woordkeuze te maken zodra u uw huis laat schilderen, stukadoren of iets in die richting.

Over de auteur

David Leenders

Met een Neerlandicus als grootvader zit ik wel lekker
met al deze moeilijke woordjes. Hij had altijd goede verhalen
met rare, ongewone woordjes. Dit is het resultaat.

Ook ik heb rare maar bestaande woordjes.
Ik ben beginnend schrijver hier op moeilijkewoordjes.nl

 • Anna

  Controleer de volledige tekst dan even op moeilijke woordjes, stukadoren is niks, je laat je huis stuken door een stukadoor.

  Vind het verder wel een handige tekst, al denk ik dat de fout nogal ingeburgerd zit.

  • David

   http://www.encyclo.nl/begrip/stukadoren

   Anna,

   Lees de bovenstaande link en verbeter je commentaar. Stukadoren is wel degelijk wat al zul je het niet vinden onder beroepen die horen onder ”bouw”. Stukadoren is ”afbouw” zoals een vloerenlegger.

 • Sander

  Wat een onduidelijkheid verhaal. Iemand die pretendeert kennis van taal te hebben en zelf op z’n website fouten maakt, erg geloofwaardig. Het gaat om het verschil tussen structuur en textuur en dan gebruik je bij de definitie kan textuur 2 x het woord structuur. Daarnaast is uitleggen niet hetzelfde als zeggen dat “iets gewoon fout is”.
  Waar ik me aan erger zijn mensen die pretenderen ergens verstand van te hebben en daar zelfs een website voor maken en die mensen blijken dan net zo min iets verstandigs te melden te hebben als de mensen waaraan ze zeggen zich te ergeren. Tijd om de website offline te halen en een cursus stijl en grammatica te gaan doen?

  • Jammer dat je alleen maar kritiek levert en niet aangeeft hoe je het beter zou beschrijven.
   Hoe zou jij het beschrijven dan??

   De website pretendeert verder niets, maar is een leuk tijdverdrijf van de auteurs.

 • Ingrid Raymenants

  Ik maak deze termen aan mijn studenten duidelijk door de vergelijking te maken met een boom: Structuur is de groeiwijze van de boom van wortels over stam naar takken. Textuur is de schors, de oppervlaktestructuur.

  • Een goede en duidelijke uitleg over structuur en textuur. Misschien een mooie aanleiding om een keer met je klas mee te doen aan het schrijven van moeilijke woordjes?

 • truud

  Hoe eten in je mond ‘aanvoelt’, spreek je dan van de textuur, of van de structuur?

 • dodo

  structuur

 • Didi

  Ik zit dan wel misschien op de basisschool en mijn woordenschat en spelling zijn matig, maar ik vind het niet kunnen dat jullie alleen maar kritiek hebben op deze site. Als je het tóg zo’n slechte site vind ga er dan op rommelen ik bedoel misschien is de woordenschat van deze tekst niet helemaal kloppend maar door deze site begrijp in in ieder geval wat het verschil tussen textuur en structuur is. BEDANKT

  • joopie

   maar als deze site bovenaan staat wil ik wel dat ze goede info geven

 • joopie

  ik vind dit heel onduidelijk, ik heb het gelezen en snap niet wat textuur nou precies is ☺

 • Renske de jonge

  hartelijk bedankt! Mijn zoontje vroeg wat een textuur was. Nou je weet wel die stippies op een kaart. Huh? Ik zoek het wel ff voor je op.