«

»

dec 04

Reciproke Interdependentie

Een woord waar ik altijd wel goed mee scoor is Reciproke Interdependentie. Zodra ik met mijn collega’s aan het praten ben over processen en organisaties dan gooi ik dit woord er altijd wel eens tussendoor. Meestal krijg ik fronsende wenkbrauwen terug, een enkele keer herkent iemand dit begrip vanuit de organisatiekunde.

Als ik het goed onthouden heb (of afleid) dan houdt reciproke interdependentie het volgende in: een wederkerende, onderlinge afhankelijkheid. Het wordt meestal gebruikt in twee parallele (proces- of organisatie-) ketens. Hierbij levert één keten een product aan een andere keten. Deze verwerkt het product en levert het resultaat weer op aan de éérste keten. Beide ketens zijn hierbij dus wederzijds afhankelijks.

Om te kijken of ik het allemaal goed onthouden heb, gaan we even Googleloeren.

In een proefschrift van Ed Megens, kom ik de volgende omschrijving tegen:

Tenslotte is een reciproke interdependentie een situatie waarbij twee of meer processen alleen kunnen functioneren door een regelmatige uitwisseling van informatie gedurende het loop van het proces.

Bron: Proefschrift Ed Megens

Wie vult aan met een goede betekenis????

Over de auteur

Rene

Taalkundig of taalvaardig, ben ik niet. Toch vind ik de Nederlandse taal boeiend. Op mijn werk speel ik er mee en kom ik in aanraking met grappige woorden. Ik deel deze woorden graag met iedereen, op een luchtige en speelse manier.

 • henk olthof

  denk eens aan de wederkerigheid in biologische processen, zoals symbioses, parasitisme etc. gastheer kan niet zonder parasiet VV. Clean the world, maar dit begrip kan in zakelijk verhaal een verslaving naar elkaar betekenen, hetgeen Kartel genoemd zou kunnen worden

 • Beetje jammer dat je je wilt bewijzen door moeilijke woorden te pas en te onpas er doorheen te gooien. Komt heel klunzig over

 • Knopper

  Volgens mij zou je deze term kunnen gebruiken onder bepaalde omstandigheden: communicerende vaten.

  • Interessante gedacht: Is er sprake van reciproke interdependentie bij communicerende vaten?

 • oemoemeloe

  Het is een doodnormale wiskunde term: omgekeerd evenredige afhankelijkheid.
  Simpel gezegd: als het ene groter wordt, wordt het andere kleiner.
  Heb je geleerd op de middelbare school…..

  Ik vermoed dat die proefschriftschrijver ook zijn middelbare school wiskunde vergeten is ……
  Of zou hij willen zeggen dat dat als de ene afdeling groeit, de andere kleiner wordt?