«

»

nov 19

Onversmadelijk

Het is leuk om te zien dat Twitter echt werk. Interactie is goed mogelijk een Tweets worden snel opgepakt. Vandaag reageer ik op een berichtje van @creatiefmtquirk. HijZij vind dat onversmadelijk een plaats verdient in het woordenboek.

Google levert inderdaad geen bruikbaar resultaat op voor een bestaande definitie. Dit betekent dat we zelf moeten proberen af te leiden waar het woord onversmadelijk vandaan komt.

Daar gaan we en ‘correct me if I’m wrong’…..in goed Nederlands!

Onversmadelijk – Synoniem van “Niet te versmaden”
Versmaden

Opzoeken: versmaden

 1. versmaden
  verachten, minachten, veronachtzamen, verwerpen
  Gevonden op http://www.heelom.com
 2. VERSMADEN
  -minachten -Nederlands werkwoord -ver- plus smaden -verachten -verwerpen -weigeren
  Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl
 3. versmaden [regelmatig werkwoord]
  iemand of iets niet willen hebben
  vb: zo’n lekkere appel is niet te versmaden
  synoniem: afwijzen
  Gevonden op http://www.muiswerk.nl

Bron: Encyclo.nl

De conclusie die ik trek is dat onversmadelijk een synoniem is van niet te versmaden. Dus niet iets niet willen hebben! “Zo’n appel is onversmadelijk!”

Over de auteur

Rene

Taalkundig of taalvaardig, ben ik niet. Toch vind ik de Nederlandse taal boeiend. Op mijn werk speel ik er mee en kom ik in aanraking met grappige woorden. Ik deel deze woorden graag met iedereen, op een luchtige en speelse manier.

 • Wel jammer dat je er meteen van uit gaat dat creatiefmtquirk een ‘hij’ is, ik ben namelijk een ‘zij’… 😉
  Maar toch leuk dat je er zo veel aandacht aan besteed, ik vind ‘onversmadelijk’ echt een prachtig woord en ga het zeker inburgeren.

  • Dank je wel voor je commentaar en sorry dat ik dacht dat je een man was. Jouw alias associeer ik met het programma ‘creatief met kurk’. Dit programma keek ik altijd met vrienden, en op één of andere manier had ik het gevoel dat dat programma vooral door jongens gekeken werd. Maar anyway….hier heb je me terecht op gewezen.

   Ik verbaasde mij over het feit dat onversmadelijk nog niet in de woordenboeken staat. Dit woord verdient het om gepromoot te worden! Misschien kunnen we er een trending topic van maken bij Twitter……

 • Hahaha, dank je.
  Volgens mij moeten we de term gewoon subtiel hier en daar droppen, dan komt het vast goed.